Wednesday, August 6, 2008

PEJUANG AGAMA, BANGSA DAN NEGARA


(mukasurat ini di dalam pembinaan. sementara ianya dibina - binalah minda anda untuk memahami isi kandungan dengan hanya membaca teks yang minima - harap MAAF)
Pada tugu ini terpahat nama-nama pejuang agama, bangsa dan negara. Mereka telah membela agama Islam dan bangsa Melayu. Tanpa mereka mempertaruhkan nyawa, mustahil kita dapat mengecapi negara Malaysia yang kita cintai ini.

Merekalah pahlawan negara yang sanggup meninggalkan anak dan isteri untuk berjuang demi agama, bangsa dan negara.
Generasi muda hanya akan memahami sejarah apabila membaca buku sejarah sahaja. Jika buku atau teks sejarah yang disogokkan kepada mereka itu salah, maka 'lambang' negara ini akan menerima fakta sejarah begitu sahaja. Kita juga lalai tidak membetulkan sejarah kerana mempertahankan kepentingan diri, kumpulan dan sesuatu sebab mengakibatkan 'lambang' negara akan menjadi lemah kerana mempertahankan sesuatu yang tidak benar.

Siapakah yang sebenarnya berjuang seperti harimau lapar menerkam musuh?

Nama-nama Mat Kilau, Tok Gajah, Tok Bahaman, Tok Kenali, Tok Janggut dan pejuang-pejuang setelah dan sebelum mereka telah lenyap di dalam lipatan sejarah.

Tiada siapakah yang mencari cucu cicit mereka sebagai tanda kasih negara?2 comments:

Anonymous said...

Sindiran tuan terlalu tajam.

Anonymous said...

Pihak kerajaan kita sengaja menenggelamkan nama-nama pejuang Melayu. Kerajaan lebih suka mengenengahkan nama Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Hussein Onn, Dr Mahathir sebagai pejuang Melayu dari meletakkan tokoh pejuang Melayu sebenar.

Bukan setakat orang Melayu sahaja sedar mengenai perkara ini tetapi rakan-rakan bangsa Cina juga ada bersungut. Harap pihak kerajaan cepat faham dan sedar.